Yük taşıyan araçların kullanılması için gerekli olan ehliyetler farklı sınıflara ayrılmıştır. Bu ehliyet sınıflarında araçların ağırlıkları değiştiği gibi taşıdıkları yüklerin ağırlığına göre de ehliyet sınıfları değişmektedir. Bu nedenle yük taşıyan bir araç kullanacak olan sürücü adayı öncelikle kullanacağı aracın özelliklerini çok iyi bir şekilde öğrenmeli ve ona uygun olan ehliyeti öğrenerek başvuruda bulunmalıdır. C1E ehliyeti de yük taşımacılığı yaşan sürücülerin alması gereken ehliyetlerden biridir. C1E ehliyetinin hangi araçlar için alınması gerektiği konusunda gerekli bilgilere sahip olacak başvuruda bulunabilirsiniz.
C1E ehliyeti kapsamında olan araçlar C1 ehliyetinde olan araçlardır. Fark ise C1 ehliyetinin kapsadığı araçlara takılacak olan yüklerin ağırlığıdır. C1 ehliyetine konu olan araçlar 3500 ile 7500 kilogram ağırlığı arasında olan kamyon ve çekici araçlarıdır. Bu araçlara takılan römork veya yarı römorkların ağırlığı maksimum 750 kilogram olacak şekilde bir ağırlık taşındığı durumlarda C1E ehliyetinin alınması gerekmektedir. Ayrıca katar ağırlığı maksimum 12000 kilogram olmalıdır.
C1E ehliyeti C1 araçlarını kapsadığı gibi B sınıfının kapsadığı araçları da ilgilendirmektedir. B sınıfına tabi olan araçlara takılacak olan yüklerde ise azami yük sınıfı 3500 kilogram olmalıdır. Yine katar ağırlığı 12000 kilogramı geçemez. Bu tip araçların kullanılmasında C1E ehliyetinin alınması gerekmektedir. Peki, C1E ehliyeti alma şartları nelerdir?
Kamyon ve çekici ehliyeti sınıfları arasında yer alan C1E sınıfı ehliyeti almak isteyen sürücü adayları bazı şartları taşımak zorundadır. C1E ehliyeti yaş sınıfı 18’dir. Bu ehliyeti alacak olan kişi 18 yaşını doldurmuş olması aranmaktadır. Ayrıca en az ilkokul diploması veya 2.dereceden okur yazarlık belgesini sunması gerekmektedir. Bu şartları taşıyan kişiden son olarak sağlık raporu şartı aranır. Sağlık raporu ise ülkemizdeki sağlık kuruluşlarından alınabilmektedir. Buradaki amaç kişinin C1E ehliyetine tabi olan araçları kullanmasında herhangi bir sağlık engelinin bulunup bulunmadığının tespitini sağlamaktır.
C1E sınıfı ehliyeti almak isteyen sürücü adayları son olarak bir şart daha yerine getirmeleri gerekir. C1E ehliyetini almak isteyen sürücü adayında daha önceden alınmış C1 ehliyetinin olması şart koşulmaktadır. Bu nedenle sürücü öncelikle C1 ehliyetini almalı ve daha sonra C1E ehliyetine başvuruda bulunmalıdır.
C1E ehliyetini almak için öncelikle bir sürücü kursuna kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt işlemleri için nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet biyometrik fotoğraf, sağlık raporu, eğitim durumunu gösteren belge sunulmalıdır.
Sürücü kursu kaydı sonrasında ise eğitimlere girilmesi gerekmektedir. C1E sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının teorik sınava girmelerine gerek yoktur. Bu nedenle sürücü kursunda herhangi bir teorik ders verilmemektedir. Sürücü adayları sadece direksiyon dersi almaktadır ve sadece direksiyon sınavına girmektedir. Direksiyon sınavına giren sürücü adayları sınavda başarılı not aldıktan sonra ehliyetlerini alabilirler.
C1E ehliyeti birçok ehliyet sınıfını kapsamaktadır. C1E ehliyetini almak için öncelikle C1 ehliyetinin alınması gerekmektedir. C1E ehliyetini alan sürücüler ise M, B, BE, B1, C1, F sınıfı ehliyetinin kapsadığı bütün araçları kullanabilmektedir.
C1E ehliyeti almak isteyen sürücüler ehliyet almak için ne kadar bir bütçe ayırmaları gerektiği konusunu da merak etmektedir. C1E ehliyet fiyatları sürücü kursu fiyatları ve direksiyon sınavını kazandıktan sonra ehliyeti almak için ödenmesi gereken harçlar ile belirlenmektedir. Ehliyet harçları her yıl belirli tutarlarda belirlenmekte. Sürücü kursu fiyatları ise yapılan görüşme ile belirlenerek ehliyeti toplam maliyeti ortaya çıkmaktadır.