Her aracın kullanılabilmesi için sürücülerinin ehliyet alması gerekmektedir. Bu ehliyetler kişinin o aracı sürebileceği, kullanabileceği anlamını taşıyan yasal olarak verilmiş belgelerdir. Ehliyetler araçların büyüklüğü ve taşıdığı yüklere göre değişen belgelerdir. Eğer bir aracı kullanmak istiyorsanız öncelikle aracınızın özelliklerini bilmeniz ve bu özelliklere göre bir ehliyet almanız gerekmektedir. DE ehliyeti de bu ehliyet türlerinden biridir. 2015 senesine kadar alınmış olan ehliyetler Tır ve Kamyonları sürebilirken bu yönetmelik 2016 senesinde değişmiştir. Yeni yönetmeliğe göre 2016 senesinden sonra alınan DE ehliyetler sadece römorklu minibüs ve otobüs ehliyeti olarak kullanılabilmektedir. Günümüzde eğer bir otobüs şoförü olmak ve otobüs sürebilmek için bir DE ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. Bu ehliyete sahip olabilmek için bir eğitim almalı ve gerekli sınav ve testlerden geçmelisiniz.
Öncelikle D ehliyeti olan bir sürücü otomatikman M, B, B1, D1 ve F sınıfında bulunan bütün araçları kullanabilecekleri için bu ehliyeti sadece otobüs ve minibüs kullanmak isteyen adayların alması gerekmektedir. DE ehliyetine sahip olan bir kişi herhangi bir firmanın bünyesinde ya da bireysel olarak otobüs sürebilmektedir. DE sınıfı ehliyeti olan bir kişi bu römorklu minibüs ve otobüsler ile eğer sadece D sınıfı ehliyete sahip ise 14 ayrıca E sınıfı ehliyete sahip ise 14 kişiden fazla yolcu taşıyabilmektedir. Yani eğer DE ehliyetine sahipseniz istediğiniz kadar sayıda yolcu taşıyabilirsiniz. DE sınıfı sürücü belgesine sahip adaylar D sınıfı sürücü belgesi ile birlikte kullanılan araçlara takılan azami 750 kilogram değerini sağlayan römorktan oluşan birleşik araçları da kullanabilir.
DE tipi ve D ehliyetine sahip olabilmek için en az 24 yaşınızda olmanız gerekmektedir. Özellikle de can güvenliği açısından D ve DE ehliyeti diğer ehliyetlere göre daha fazla önem verilen bir ehliyet türüdür. Eğer DE ehliyete sahip olmak ve araç sürebilmek istiyorsanız bir diğer şart da D ehliyete sahip olmanızdır. D sınıfı ehliyete sahip olmayan sürücüler DE sınıfı ehliyet alamazlar. Bu şartlar ile beraber en az ilkokul mezunu olmalısınız. Eğer DE sınıfı ehliyet sahibi olmak istiyorsanız ayrıca teorik sınavlara girmenize gerek yoktur. Sadece direksiyon sınavına girmeniz yeterli olacaktır.DE ehliyeti almak isteyen sürücüler ayrıca Psikoteknik belgesini de almaları gerekmektedir.
DE ehliyetine sahip olmak için öncelikle bir sürücü kursuna kayıt olarak direksiyon dersleri almanız gerekmektedir. Kayıt işlemleri için ise nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet biyometrik fotoğraf, adli sicil kaydı, sağlık raporu, eğitim durumunu gösteren belgeye sahip olmak gerekmektedir. Eğer D ehliyetine sahipseniz DE sınıfı ehliyet alırken teorik sınavlara hazırlanmanıza gerek yok sadece direksiyon sınavına gireceksiniz.
DE ehliyetine sahip olan bir sürücü aynı zamanda birçok ehliyeti de bünyesinde bulundurmuş olur. Öncelikle bu ehliyetin alınabilmesi için D ehliyetine sahip olunması gerekmektedir. Bu ehliyet ile beraber M, B, B1, BE, D, D1, D1E ve F sınıfına dahil olan bütün araçları kullanabilirsiniz.
DE ehliyetine sahip olmak isteyen adaylar öncelikle bazı ücretler ve harçlar ödemesi gerekiyor. DE ehliyet fiyatları ekonominin de değişimine göre her yıl yeniden belirlenmektedir. Adaylar hem kurslar için hem de harçlar sebebi ile ödeme yapmaları gerekiyor. Direksiyon kurslarının niteliğine göre bu ücretler değişim gösterebilir fakat devlete ödenen ücretler devlet değiştirmediği sürece sabittir. Eğer sizlerde DE ehliyetine sahip olmak istiyorsanız bu yazıda ki bütün şartları sağlamalısınız.